Les 9 illes de les Açores estan dividides en 3 grups. El grup Oriental està conformat per 2 illes (São Miguel i Santa Maria); el grup Central està conformat per 5 illes (Terceira, Graciosa, Faial, Pico i São Jorge), el grup Occidental està conformat per 2 illes (Flores i Corvo). Totes tenen origen volcànic, amb relleu muntanyós i costes escarpades.
Els Imperios són petits oratoris o capelles d'arrel popular. Tenen escalinates d'accés, una porta frontal i finestres decorades i la part superior acabada en arc de punta amb la imatge de l'Esperit Sant a sobre. Es van fer a finals del segle XIX i fins a mitjans del segle XX, impulsant la seva construcció els primers emigrants a Brasil. Els més importants i nombrosos són els de l'illa de Terceira, amb un total de 68 Imperios que van ser construïts entre 1670 i 1998.
En el
nostre viatge hem estat a les illes de São Miguel, São Jorge i Terceira.
Illa de São Miguel
São Miguel és la més gran de les illes de l'arxipèlag de les Açores. Hi ha la capital Ponta Delgada. Té 65 quilòmetres de llarg i l'amplada oscil·la entre els 8 i els 16 quilòmetres. És la més diversa de les illes de les Açores.
1. Barcelona - Vila Franca do Campo
Sortida vol Barcelona 14:20 – Arribada vol São Miguel 16:05
Recollida del cotxe de lloguer a l'aeroport.
Caloura. Poble amb un port pesquer i una piscina natural d'aigües cristal·lines, abrigat per un alt penya-segat de basalt negre cobert d'abundant vegetació.
Miradouro do Pisao. D'uns 103 metres d'alçada amb vistes al poble de Caloura i a l'illot de Vila Franca do Campo.
Vila Franca do Campo. Antiga capital de l'illa. Davant la costa, a tan sols 1 quilòmetre, destaquen un parell d'illots. El 1522 un terratrèmol va destruir gairebé per complet la ciutat i va haver de ser reconstruïda. A la plaça principal hi ha bonics edificis de color blanc amb acabats de pedra volcànica negra.
Vila Franca do Campo |
2. Vila Franca do Campo
Miradouro del Salto do Farinha. Hi arribem per una bonica carretera amb els laterals plens d'hortènsies blanques i blaves. Observem la cascada d'aigua d'uns 40 metres d'alçada i l'entorn verd i magnífic. Baixem fins al saltant i tornem a pujar per un camí amb un fort pendent.
Ribeira dos Caldeirões. Gaudim de les seves precioses cascades, envoltades de falgueres, hortènsies i cedres. També hi ha alguns molins d'aigua que daten del segle XVI.
Pico da Vara. És el punt més alt de la illa de São Miguel, amb 1103 metres d'altitud. El veiem des de lluny perquè hi havia molts núvols i boira.
Nordeste. Localitat força petita amb l'església i el Ponte dos 7 Arcos que data de l'any 1882.
Miradouro del Salto do Farinha |
Ribeira dos Caldeirões |
Faro de Ponta do Arnel. És el far més antic de les Açores, acabat el 1876. Des de dalt hi ha molt bones vistes del far i dels voltants.
Miradouros da Ponta do Sossego i da Ponta Da Madrugada. Amb jardins plens de flors, arbres i ocells, i belles vistes dels penya-segats que contrasten amb el blau del mar.
Povoaçao. Va ser la primera zona de l'illa a ser poblada al segle XV. Destaquen l'Ermida de Sta. Bàrbara, que es diu que és la més antiga de l'illa i l'Igreja de Nossa Senhora do Rosário. Contemplem l'empedrat dels carrers i les boniques catifes de flors que tenen a terra amb motius religiosos per celebrar la festa del Corpus.
Miradouro da Ponta do Sossego |
Povoaçao |
Lagoa das Furnas. Localitzat al cràter del volcà Furnas, un dels tres encara actius i el més gran de l'illa
Miradouro do Salto do Cavalo. Es troba a una altitud de més de 700 metres sobre el nivell del mar, a la vora nord de la caldera de Furnas. Boniques vistes de la vall de Furnas, amb la caldera i la seva llacuna, i sobre la vall de Povoação i el mar.
Miradouro do Salto do Cavalo |
Vista de Furnas |
Furnas. Passegem pel poble, molt bonic, i anem fins a les caldeires per veure com brolla l'aigua bullint de la terra.
Miradouro do Pico do Ferro. A uns 570 metres d'altitud. Contemplem la immensitat de la llacuna de Furnas, els turons verds que l'envolten i les caldeires fumejants.
Caldeires de Furnas |
Miradouro do Pico do Ferro |
Vila
Franca do Campo.
Al capvespre, després de descansar a l'hotel, passegem per la plaça amb bonics
edificis. Després baixem fins al passeig de mar i gaudim dels colors de la posta de sol
amb els illots al fons.
3. Vila Franca do Campo - Ponta Delgada
Lagoa das Furnas. Des de lluny veiem la Capela de Nossa Senhora das Vitórias, neogòtica construïda el 1886.
Termas de Doña Velha o Dona Beija. Ens hi estem una mica més d'una hora banyant-nos als cinc gorgs integrats a l'entorn natural, que recullen les aigües termals que estan a temperatures d'entre 28º i 39º.
Plantacions de te de Chá Gorreana Grande. Seguim un camí que puja serpentejant la plantació amb vistes esplèndides i després entrem a la fàbrica on podem veure les màquines que utilitzen per a la fabricació de té.
Lagoa das Furnas |
Termas de Dona Beija |
Termas de Dona Beija |
Plantacions de te |
Miradouro de Santa Iria, amb boniques vistes sobre els verds penya-segats i el blau del mar.
Ribeira Grande. Parem a una platja volcànica que té dues piscines grans i on hi ha força gent banyant-se. Mengem a un bar amb vistes al mar.
Salto del Cabrito, cascada d'uns 40 metres amb
una piscina natural a sota. Hi ha poca
aigua, de fet té una central al costat que n'hi pren molta. Hem baixat per un fort pendent i després tornat a pujar fins on teniem el cotxe.
Caldeira Velha. Monument Natural i Regional amb un jardí ric en plantes endèmiques, una cascada d'aigua calenta, gorgs i fumaroles. Nosaltres només hem passejat gaudint del bonic entorn.
Miradouro de Santa Iria |
Ribeira Grande |
Salto del Cabrito |
Caldeira Velha |
Ponta Delgada. La ciutat més important de l'Illa, fundada al segle XV. Fem un volt pel centre. Largo da Matriz, plaça empedrada amb dibuixos geomètrics i d'estrelles on hi ha l'Igreja Matriz do São Sebastiao i les portes da Cidade.
Portes da Cidade i Igreja do São Sebastiao |
Igreja do São Sebastiao |
Arribem fins al passeig de mar, sopem i tornem a l'hotel.
4. Ponta
Delgada
Miradouro Pico do Carvao, amb vistes espectaculars.
Lagoa do Canario. Localitzada dins d'un cràter volcànic situat a 800 metres sobre el nivell del mar, que està rodejat de boscos típics de la Macaronèsia.
Miradouro Boca do Inferno. En primer terme veiem la Lagoa de Santiago, dins d'un cràter. Al fons hi ha la Lagoa das Sete Cidades, dividida en una part verda i l'altra blava, separades per un pont. Natura magnífica!
Miradouro da vista do Rei. Amb vistes de la Lagoa das Sete Cidades i del poble de Sete Cidades.
Miradouro do Cerrado das Freiras. Vistes de la Lagoa das Sete Cidades i pont que separa les parts verda i blava.
De camí cap a Sete Cidades parem al mig del pont que separa les parts verda i blava de la Lagoa.
Miradouro Pico do Carvao |
Miradouro Boca do Inferno |
Miradouro da vista do Rei |
Miradouro do Cerrado das Freiras |
Sete Cidades. Igreja de S. Nicolau, amb un bonic jardí. Arribem fins al costat del llac.
Mosteiros. Dinem i després anem a veure les piscines naturals. Al davant del poble hi ha unes boniques formacions rocoses que sobresurten del mar.
Miradouros da Ponta do Escalvado i da Ponta da Ferraria, amb molt bones vistes sobre els penya-segats. Bonic contrast entre el negre del basalt, el verd de la vegetació i el blau del mar.
Candelária. Visitem l'Igreja, de fora blanca i negra i amb l'interior d'estil barroc.
Feteiras. Aparquem a una esplanada i fem a peu una baixada amb força pendent que porta a unes piscines naturals al costat del mar. Ens decebem ja que l'entorn no està gens cuidat i l'aigua està plena d'algues. Fem a peu la forta pujada per arribar on tenim el cotxe.
Igreja de S. Nicolau a Sete Cidades |
Illots a Mosteiros |
Descansem una estona a l'hotel i sortim a sopar. És molt agradable passejar per
Ponta Delgada al capvespre.
5. Ponta Delgada
Ponta Delgada
Comencem veient les façanes de l'Igreja do Colégio dos Jesuítas i del museu d'art sacre Carlos Machado
Entrem al Jardí botànic de José do Canto, del segle XIX, amb espècies endèmiques i de totes les parts del món.
Passem pels Jardins de la Universitat presidits per una gran Araucaria Columnaris, arbre procedent de Nova Caledonia.
Anem a veure l'Ermida Mãe de Deus, la més antiga de Ponta Delgada, que està situada dalt d'un Turó. Pugem les escales i caminem pel jardí que hi ha al voltant de l'ermita, des d'on hi ha una bonica vista panoràmica de la ciutat.
Entrem al Mercado da Graça, però com que l'estan remodelant ens deixa una mica decebuts.
Veiem la façana del Teatre Micaelense que va ser
inaugurat l'any 1951.
Igreja do Colégio |
Museu Carlos Machado |
Jardí botànic de José do Canto |
Jardins de la Universitat |
Ermida Mãe de Deus |
Teatre Micaelense |
Agafem el cotxe per anar al poble de Lagoa. Hi ha
piscines naturals al costat del mar amb tot tipus de serveis. Ens hi banyem, l'aigua
està forçà fresqueta! Decidim quedar-nos a fer un mos a les mateixes
instal·lacions de les piscines.
Lagoa do Fogo. Classificada des de 1974 com a Reserva Natural. Quan anem pujant la boira no ens deixa veure res, però al final tenim sort i gaudim de vistes impressionants. Parem al Miradouro Pico da Barrosa, a 947 metres sobre el nivell del mar, i al Miradouro da Lagoa do Fogo, a 850 metres sobre el nivell del mar.
De tornada a Ponta Delgada parem a veure la plantació de pinyes d'Arruda. És interessant veure dins els hivernacles com han de tractar les pinyes per tal que arribin a un bon estat de maduració en un procés que dura 2 anys.
Tornem a l'hotel, després anem a la part del passeig de mar propera a la muralla i sopem en un restaurant al costat del port.
Lagoa |
Lagoa do Fogo |
Lagoa do Fogo |
Plantació de pinyes d’Arruda |
Sortim a donar l'últim vol per Ponta Delgada. Anem a l'Igreja de São Pedro pel passeig de mar i després arribem fins a les piscines naturals on hi veiem força gent banyant-se. Continuem fins a Portas do Mar, zona amb restaurants i botiguetes i un centre comercial.
Continuem el passeig en direcció contrària fins al Forte de São Bras, museu militar de les Açores.
Igreja de São Pedro |
Forte de São Bras |
Anem fins el Convent de Nossa Senhora da Esperança, de l'any 1545, amb una torre quadrada i un bonic altar barroc al seu interior.
Visitem l'Igreja de São José, monument construït el 1709 en estil barroc i amb característiques de l'arquitectura colonial portuguesa. Val la pena entrar per veure les rajoles de les parets, així com les imatges dels segles XVII i XVIII i els mobles realitzats en fusta de jacarandà.
Nossa Senhora da Esperança |
Igreja de São José |
Passegem pel bonic Jardim Padre Sena Freitas.
Acabem el recorregut a la Torre Sineira, construïda al segle XVIII, que és part de l'edifici de l'Ajuntament.
Jardim Padre Sena Freitas |
Torre Sineira |
A mig matí tornem a l'hotel a buscar les maletes i anem cap a l'aeroport per volar a l'illa de São Jorge. Sortim amb un retard de 3 hores, hem hagut d'esperar fins que les condicions meteorològiques han permès volar, amb un avió d'hèlices. La meitat de les maletes no arriben i hem de fer la paperassa corresponent. Sembla que demà les tindrem, ho diuen molt segurs, com si fos habitual que passés.
Illa de São Jorge
L'illa de São Jorge té menys de 10.000 habitants, localitzats sobretot a la costa en les zones de detritus geològics coneguts com a fajãs. Són plataformes planes generalment cultivables i microclimes propis, creades per combinació de penya-segats col·lapsats, sediments i fluxos de lava. A l'illa de São Jorge n'hi ha més de 40, per això moltes vegades se l'anomena l'illa de les Fãjas.
La distància entre els punts oriental i occidental més extrems és 53 Km i l'amplada màxima és 8 Km. Les principals poblacions són Velas, Calheta i Topo.
Agafem el cotxe de lloguer a l'aeroport i anem al bungalow que tenim reservat a Urzelina. És bonic i hi ha unes vistes de l'illa del Pico i del Pico espectaculars.
7. Urzelina
A primera hora del matí, des del nostre allotjament, observem el Pico de l'illa del Pico que sobresurt dels núvols que l'envolten.
Comencem el recorregut anant a la zona volcànica que hi ha al voltant de Pico do Pedro. A mida que anem pujant la boira ens va encerclant. Quan arribem a dalt no es veu res i desistim de fer la passejada que teníem prevista.
Miradouro de Ferran Alonso. La vista dels penya-segats que conformen la costa és bonica i al fons hi viem l'illa de Terceira.
Passegem pel parc forestal de Sete Fontes, amb arbres frondosos, camins plens de flors i un estany amb aneguets. També hi ha la capella de S. Joan Baptista, construïda en record dels emigrants.
Ponta dos Rosais. Seguim fins el Miradouro Farol dos Rosais. A l'any 1980 hi van haver moviments sísmics que varen aconsellar tancar-ne l’accés. Arribem fins a la tanca que el voreja i hi trobem una construcció horrible que ens fa pensar en un camp de concentració o una presó. Desfem el camí i pugem fins el Miradouro del Farol das Rosais a través d'una escala força empinada i ens trobem amb una vista de 360º magnífica. Podem gaudir de la vista de 3 illes: Pico i Faial a l'esquerra, i Graciosa a la dreta.
El Pico |
Miradouro de Ferran Alonso |
Sete Fontes |
Miradouro Farol dos Rosais |
Miradouro del Canavial.
Velas. La capital de l'illa, d'uns 3.000 habitants. Dinem i després passegem fins al pont de lava i les piscines naturals.
Miradouro del Canavial |
Velas |
Velas |
Velas |
8. Urzelina
Avui anem a conèixer vàries Fajãs.
Anem al Miradouro de la Faja dos Cubres passat pel poble de Calheta. El paisatge per la carretera de la costa, amb vistes espectaculars de cel, sol i mar, és magnífic. Des del Miradouro contemplem les Fajãs.
Seguim fins a la Lagoa da Fajã dos Cubres. Anar i tornar fins a la Fajã Caldeira do Santo Cristo, per un camí bonic que va recorrent la costa, són uns 8 km amb desnivells de pujada i de baixada d'uns 400 metres. D’anada ens hi estem prop de dues hores mentre que de tornada tardem aproximadament una hora i mitja. Passem primer per la Fajã do Belo, travessem un pont, passem la Fajã dos Tijolos i arribem al Lagoa do Santo Cristo i a l’Ermita do Santo Cristo ja a la Caldeira.
Vista des del miradouro de la Faja dos Cubres |
Fajã dos Cubres |
Lagoa do Santo Cristo |
Lagoa do Santo Cristo |
Topo. Poble localitzat a la punta est de l'illa amb moltes cases de colors i l'església blanca i negra. Veiem una piscina natural i un petit illot amb un far bonic.
Topo |
Topo |
9. Urzelina
- Angra do Heroismo (Illa de Terceira)
Després d'esmorzar anem a donar un vol pel poble de
Urzelina, petit i ple d'encant.
A quarts d'onze anem cap a Calheta per retornar el
cotxe i agafar el ferry fins a Angra do Heroismoa l'illa de Terceira.
Ens acostem al lloc on haurem d'embarcar, deixem les maletes i fem temps fins a la sortida del vaixell recorrent una mica Calheta.
El viatge fins a l'illa de Terceira dura 3 hores, és força tranquil i per dues vegades veiem dofins saltant al costat del vaixell.
Illa de Terceira
Té uns 29 km de llargada i 18 km d'amplada. El punt
més alt és a 1022, a la serra de Santa Bàrbara, a la zona Oest. Les ciutats
principals són Angra
do Heroismo i Praia da Vitória.
Angra do Heroismo. Patrimoni de la Humanitat des de 1983. És una ciutat gran amb grans edificis molt ben cuidats i pintats de colors.
Un cop desembarcats, caminem des del port fins a l'hotel passant pel centre de la ciutat.
Vista d'Angra des del vaixell |
Igreja da Misericórdia |
Després de descansar, comencem el recorregut contemplant la façana de la Catedral que és de color de nata amb maduixes i amb uns campanars acabats en punta ornats amb rajoles blaves i blanques. Seguim fins a la Praça Velha, punt neuràlgic de la ciutat i on hi ha l'Ajuntament. Veiem el Palau dos Capitães Generals, de color groc i rodejat d'un jardí.
Catedral |
Praça Velha |
Travessem el jardí del Duque da Terceira i, seguint uns camins costeruts i amb escales, arribem a l'Outeiro da Memória, una piràmide dalt d'un turó, amb vistes al mar i a la ciutat. Baixem per una colla de carrers que ens estalvien les escales de l'anada i passem prop d'un edifici imponent que abans era un convent i que ara és el museu d'Angra d’Heroismo.
Outeiro da Memória |
Vista d'Angra i del Monte Brasil |
Després
de sopar anem a passejar pel port i pels carrers del centre per veure
l'ambient.
10. Angra
do Heroismo
Comencem el recorregut per la Serra de Santa Bàrbara, localitzada a
1021 metres d'alçada, que és el punt més alt de l'illa. A l'anar pujant la
boira es va espessint i a dalt no veiem res.
Lagoa dos Patas. Un petit estany amb arbres i un riuet molt bonics. Ens
hi estem una bona estona gaudint dels aneguets que hi ha al llac i
admirant el reflex dels arbres sobre les aigües.
Furnes do Enxafre. Hi ha unes 20 fumaroles que emeten vapors de color blanc, amb una petita porció de sofre i que van ser creades per processos geològics relacionats amb l'activitat volcànica de la regió. Es poden visitar seguint un recorregut establert sobre taulons de fusta. Com que es posa a ploure tant sols hi fem una ràpida passejada.
Miradouro du Serra do Cume. Boniques
vistes dels terrenys compartimentats i les vaques que hi pasturen.
Lagoa dos Patas |
Lagoa dos Patas |
Furnes do Enxafre |
Miradouro du Serra do Cume |
Dinem a prop de Lajes.
Algar do Carvao. Les algues penjant per la boca del volcà són espectaculars, però la resta de la cova amb la catedral i la llacuna no ens ha semblat tan extraordinària.
Algar do Carvao |
Algar do Carvao |
Tornem a l'hotel a descansar una estona.
Agafem el cotxe per anar al Monte Brasil. Arribem al Miradouro do Pico das Cruzinhas que està situat a 168 metres d’altura i on podem gaudir d'unes magnífiques vistes a la badia d'Angra do Heroismo i als seus voltants. De baixada del Miradouro parem per admirar el cràter del volcà tot entapissat del verd magnífic d'aquestes illes.
Sant Mateus. Poblet mariner, petit i bonic.
Sant Mateus |
11. Angra do Heroismo
Fem la primera parada a la fàbrica de formatges Queijo Vaquinha, on podem veure una mica com els fan.
Observem que es veu bé la Serra de Santa Bàrbara i hi decidim tornar.
La vista és realment molt bonica i des de dalt podem observar perfectament el
Monte Brasil i tot el paisatge del voltant. La boira torna a baixar ràpidament
i marxem.
Miradouro da Ponta do Queimada. Des d'aquí veiem un horitzó sobre el mar d'un blau fosc increïble i albirem les illes de Sant Jorge i Graciosa.
Altares, on veiem un Imperio. Miradouro d'Altares i el far, amb vistes espectaculars, el mar amb una infinitat de tons blaus.
Serra de Santa Bàrbara |
Imperio d'Altares |
Biscoitos. Hi ha unes piscines naturals molt ben equipades. Quan hi hem arribat estava núvol i feia una mica de fresca, però a la que ha sortit el sol hem decidit banyar-nos. Ha sigut fantàstic!. Hem dinat a un restaurant petit vora del mar. Després hem fet una parada per fotografiar un Imperio i una església.
Quatro Ribeiras, on veiem un altre Imperio.
Biscoitos |
Imperio de Quatro Ribeiras |
Miradouro d’Alagoa.
Vila Nova. Mentre travessem el poble veiem moltísima gent esperant la “Tourada a la corda”, una de les tradicions més antigues de les Azores. La zona Balnearia d'Escaleira és un paratge bonic en el que contrasten el negre basàltic amb el blau del mar. Té una bonica piscina natural oberta a l'oceà.
De tornada a Angra descansem una estona i sopem a un restaurant vora del port, amb una gran terrassa. Sortint passegem una mica fins a la Plaça Velha i carrers pròxims.
Plaça Velha |
Catedral |
12. Angra do Heroismo – Barcelona
Fem una darrera passejada pel centre d'Angra i a mig matí agafem el cotxe i anem en direcció a l'aeroport passant per la costa. Parem a tots els Miradouros que anem trobant.
Miradouro Cruz do Canario, amb boniques vistes dels illots de les Cabres.
Jardí del Duque da Terceira |
Miradouro Cruz do Canario |
São Sebastiao. Entrem a l'església matriu de finals del segle XV on encara s'hi conserven uns interessants frescos renaixentistes.
Parem a veure l'Império do Espíritu Santo da Fonte do Bastardo, de 1913.
Decidim anar altra cop a veure les vistes de la Serra do Cume. Avui estava més clar i hem gaudit de vistes espectaculars.
Imperio a São Sebastiao |
Església matriu de São Sebastiao |
Vista des de la Serra do Cume |
Vista des de la Serra do Cume |
Praia da Vitória. Anem al Miradouro do Facho, situat a dalt d'un turo des d'on hi ha una bonica vista sobre el port, la platja i la ciutat. És l'únic lloc on hem vist platges de sorra força grans. Dinem a un restaurant prop de la platja. Després fem una passejada pel poble i veiem un nou Imperio, de 1918, i l'església da Misericòrdia que va ser edificada l'any 1521, es va incendiar el 1821 i la varen reedificar l'any 1824. L'església té una estructura molt peculiar amb una doble capçalera amb dos altars. Una mica més enllà trobem tancada l'església Matriz de Santa Cruz.
Imperio do Espíritu Santo da Fonte do Bastardo |
Vista de Praia da Vitória des del Miradouro do Facho |
Egreja da Misericórdia |
Egreja Matriz de Santa Cruz |
Anem a l’aeroport de Lajes, tornem el cotxe i agafem l’avió.
Sortida
del vol de Terceira 18:15
- Canvi d’avió a Lisboa - Arribada a Barcelona 01:30(+1)