Pulla

La Pulla (en italià Puglia) és una regió d'Itàlia meridional banyada pel mar Adriàtic i la mar Jònica.



1. Barcelona – Bari - Lecce  (2 nits)

Sortida vol BCN  11:40 - arribada vol Bari 13:50 

Viatge amb cotxe de l’Aeroport de  Bari a Lecce (170 Kms). Arribada a l’hotel cap a les 16h.

Lecce

Coneguda com la "Florència del Sud". És famosa per l'arquitectura barroca de les esglésies, els carrers laberíntics i els terres de marbre brillant.

A la tarda/vespres fem el següent recorregut. Porta Napoli, una de les antigues portes d'entrada al nucli històric de Lecce. Església de Sant Niccoló dei Greci, va ser construïda al segle XVIII i  d’estil neoclàssic. Basílica de Santa Croce, d’estil barroc leccesse, opulent i recarregat, però elegant i refinat. La façana és una autèntica meravella i compta amb 3 diferents zones: la inferior, d'estil renaixentista, la central, on destaca una rosassa romànica espectacular i la superior, on hi ha la Santa Creu.





Porta Napoli
Santa Croce



Plaça Sant Oronzo, que podríem considerar com el cor de Lecce. Amb l'Amfiteatre Romà del segle II, del qual només és visible una part ja que la resta queda sota terra. Hi ha la Columna de Sant Oronzo, d'uns 29 metres d'alçada i al cim del qual descansa l'estàtua del patró de la ciutat, el bonic Palau del Seggio i les esglésies de Sant Marc i Santa Maria delle Grazie. Església de Santa Clara, petita església barroca el cel ras de la qual està realitzat en paper maixé. Catedral de Maria Santíssima Assumpta, a la majestuosa Plaça del Duomo, és l´església més important de Lecce, amb dues façanes i un campanar de 72 metres. Corso Vittorio Emanuele, amb un impressionant palau barroc i la restaurada Església barroca de Santa Irene.


Plaça Sant Oronzo
Plaça del Duomo




2.  Lecce – Otranto – Gallipoli – Lecce (160 Kms)

Otranto

La perla del Salento. Comencem el recorregut pel Castell Aragonès, construït al segle XV per defensar la ciutat. Caminem, gaudint de les vistes de l’Adriàtic, fins a la Torre Matta del segle XVI i la Chiesa di San Pietro, la més antiga d'Otranto. Passegem per la Piazza del Popolo, amb la Torre dell'orologio construïda el 1799, i el Corso Garibaldi. Arribem fins al Lungomare degli Eroi, on hi ha una petita platja on ens banyem els peus. Passem per la Porta Alfonsina, entrada principal al nucli antic. Acabem el recorregut amb la visita de la Catedral romànica de Santa Maria Annunziata, situada al punt més alt del nucli històric i edifici religiós més important d'Otranto. Hem entrat per la cripta, molt gran i amb moltes columnes. Hem pujat per unes escales cap a l’interior de la Catedral. El mosaic del sòl data del 1166 i és considerada la màxima expressió del romànic d'Apulia i l'obra més gran en aquest estil d'Europa. Representa escenes de l'Antic Testament, personatges bíblics i medievals, figures mitològiques i escenes de la vida d'Alexandre el Gran.




Porta Alfonsina
Mosaic de la Catedral

   

Parem a banyar-nos a la mar Jònica, uns tres quarts d’hora, vora de a la platja de Baia Verde situada a 2 Kms de Gallipoli.

Gallipoli

La perla del mar Jònic. Té un peculiar centre històric emmurallat, protegit per un castell, ubicat en una petita illa de pedra calcària, on s'accedeix a través d'un pont del segle XVII. Durant el recorregut veiem la Font Grega, el  Castell Angeví, la Basilica Concattedrale di Sant’Agata, barroca del segle XVII construïda amb pedra local, el Palazzo Pirelli a la Via Duomo, l’Església de Santa Matoa della Puritá, l’Església de Sant Francesc d'Assís amb bells frescos venecians al seu interior. Fem una ullada al Santuari della Madonna del Canetto i tornem cap a Lecce.


Castello

Font Grega i Santa Maria de Canetto
   

Lecce

Arribem a l'hotel cap a tres quarts de cinc. Després de descansar una estona seguim amb la visita de la ciutat per acabar de veure el que ens falta i tornar a passar pels llocs que ens ha agradat més. Comencem per la porta Rudiae, i entrem al casc antic tot passant per esglésies, palaus i edificis barrocs. Entrem a la Basilica de san Giovanni Batista al Rosario, a la chiesa di Sant’Anna, passem per la via delle Giravolte i entrem a la chiesa di San Mateo anomenada també el panteó barroc de Lecce i que conté grans imatges dels 12 apòstols. Veiem de lluny el Castello de Carlo V, parem a sopar, i de tornada cap a l'hotel passem altra vegada per la plaça Oronzo amb l'Amfiteatre i la bonica plaça del Duomo il·luminada. 

Porta Rudiae


Amfiteatre
    

3.  Lecce –  Ostuni  – Cisterino  – Alberobello  (115 Kms)  (3 nits) 

Ostuni

Coneguda com la “Ciutat Blanca” pels seus edificis emblanquinats, s'alça sobre un turó amb vista sobre el mar Adriàtic. 




Vista d'Ostuni

Carrer d'Ostuni

Comencem el recorregut per la Piazza della Libertà, la més important d'Ostuni, amb l’Església de Sant Francesco, veritable símbol de la ciutat, i l’Obelisc de Sant'Oronzo. Seguim passejant per carrers estrets de cases blanques i escales impossibles. 

Sant Francesco
Obelisc de Sant Oronzo

Després d’una pujadeta arribem a la Catedral de Santa Maria Assunta, d’estil de gòtic tarda, molt bonica. Passem per l’Arc della Scoppa, construït entre els anys 1705 i el 1750,  d’un bonic color daurat. Continuem per carrers i carrerons fins a la muralla aragonesa, amb una bona vista panoràmica.

Catedral


Arc della Scoppa



Cisternino

Passegem pel casc històric de carrers estrets plens de geranis, cases blanques, cartells amb poesies penjats entre les façanes, imponents arcs i moltes escales. Vil·la Comunale, petit parc amb una terrassa panoràmica. Piazza Garibaldi amb la Torre de la Porta Gran o Torre Normanda, construïda a l'època medieval, originalment va ser l'entrada principal de la ciutat. Plaça Vittorio Emanuelle II, amb la bella Torre del Rellotge. Església de Sant Cataldo, davant de l'antiga muralla de la ciutat, construïda al segle XVIII i de marcat estil barroc. Via Umberto, carreró ple de palaus, llocs de menjar i botigues




Placeta

Bonic carrer





Un dels cartells penjats al carrer

Sant Cataldo



Alberobello

El 1996, la UNESCO va declarar els trulli d'Alberobello Patrimoni de la Humanitat. Els trulli són edificis de planta circular construïts en pedra calcària amb sostres amb voltes i culminats per un pinacle. El més característic d'aquestes construccions és que estan edificats sense ciment, l'única cosa que uneix les pedres és la calç que cobreix l'exterior de les parets. El sostre està format per pedres grises que impermeabilitzen l'interior i cada teulada està decorada amb diferents símbols.

Hi ha tres zones on veure els trulls. Rione Monti, el més turístic, animat i espectacular. El Rione Aia Piccola, més tranquil però ple d´atractiu. Tots dos estan separats pel Llarg Martellotta. La tercera zona és darrere de la basílica Santi Medici Cosma i Damiano.


Al capvespre, amb els colors del sol ponent, fem una passejada per Rione Monti. Via Monte Nero, carreró de graons de pedra que serpenteja entre botigues de records i restaurants. Trullo Siamese, un dels més antics del poble que destaca pel seu peculiar disseny amb dues cúpules unides al centre. Via Monte San Michele i Via Monte Sabotino. Església de Sant Antoni, al punt més alt del barri, construïda a forma de Trullo al segle XX. 


Trullo Siamese

Carrer


Església de Sant Antoni

Carrer


Largo Martellotta. Piazza del Popolo, plaça principal d'Alberobello, lloc obert i espaiós on poder gaudir una mica la vida autèntica del poble. Ja de nit, passegem pel Corso Vittorio Emanuele gaudint de la il·luminació del carrer, organitzada sobre grans estructures amb llumenetes de colors. Arribem fins a la Basilica del Santi Medici Cosma e Damia, l’església més gran d’Alberobello que visitarem demà. 




Largo Martellotta

Corso Vittorio Emanuele il·luminat












4.  Alberobello - Locorotondo – Martina Franca – Alberobello  (35 Kms)

Locorotondo

Abans d'arribar a Locorotondo ens parem per tenir-ne una bonica vista panoràmica.

Vista panoràmica de Locorotondo


El centre històric té forma circular, locorotondo significa loco (lloc) – rotondo (rodó).

Entrem per la Porta Napoli i continuem per la Piazza Vittorio Emanuele II, el carrer principal del poble. Passem pel Palazzo Morelli, amb la façana molt barroca i senyorial, la torre del rellotge i l’edifici comunal que ara és una biblioteca. Els carrers estan plens de plantes i flors.  




Palazzo Morelli

Torre del rellotge 


Arribem a la Villa Comunale Giuseppe Garibaldi, amb vistes panoràmiques espectaculars de la Vall d'Itria i amb un monument dedicat als morts a les guerres del segle XX (molts de la família Palmisano). Seguim deambulant per preciosos i laberíntics carrers fins a la Plaça Rodio on hi ha  la Parrocchia Giorgio Martire, patró de la ciutat. Acabem el recorregut visitant l’Església de Santa Maria Greca. 





Carrer amb plantes i flors

Monument dedicats
als morts de la guerra

Martina Franca

Comencem el recorregut per la Piazza XX Settembre i entrem al casc antic per la Porta Santo Estefano. Seguim cap a la plaça de Roma on hi ha el Palazzo Ducale, totalment barroc. Tot passejant arribem a la  basílica de Sant Martino, a la plaça del Plebisetio, de façana típicament Rococó de 37 m d'alçada. També hi ha la Torre del Rellotge i el Palau de la Universitat. Anem a la plaça semicircular de la Immaculada, situada al centre de l'antiga vila, és una síntesi dels estils arquitectònics de la ciutat. 




Porta Santo Estefano

Basílica de Sant Martino

Torre del Rellotge i el Palau de la Universitat

Plaça de la Immaculada

Continuem cap a l’església barroca de Sant Domenico. Caminem fins a la Lama, barri antic i humil amb cases de parets blanques i teulades punxegudes. N’hi ha de totes les formes i mides, l'única planificació és la dictada per la forma del terreny.


Església de Sant Domenico


Cases de la Lama



Alberobello

A mitja tarda anem a la zona Rione Aia Piccola, la més antiga i amb carrers molt bonics. Entrem a un trullo per veure com hi viuen. L’entrada és gratuïta i demanen només la voluntat. Hem pogut comprovar la capacitat que tenen, ja que des de fora semblen més petits. En tota aquesta zona hi ha pocs turistes, fet que permet fer un recorregut amb tranquil·litat. Passem per la piazza XXVII Maggio i arribem al Mirador Belvedere di Santa Lucia que ens permet admirar els trulli que hi ha a la zona de Rione Monti. Baixem per les famoses escales de l'amor i arribem a la plaça de Llarg Martellotta. A continuació anem  a la “Basilica Santi Medici Cosma e Damiano, que és l’església més gran d’Alberobello. Arribem a la zona de trulli, situada darrera de la basílica. A la Piazza Sacramento visitem el trullo Sovrano construït a la segona meitat del segle XVIII. Té 14 metres d’alt i és l’únic amb dues plantes. Va ser declarat Monument nacional l’any 1923 i avui és un museu on es pot veure com estan fets els trulli i com estan decorats.


Carreró


Carrer




Vista panoràmica

Trullo Sovrano


5.  Alberobello - Polignano a Mare – Monopoli - Alberobello (60 Kms)

S’alça sobre un penya-segat, Magnífiques vistes del mar, d’aigües cristal·lines, i del perfil del poble. 

Comencem el recorregut per la plaça Garibaldi, passem per L'Arco Marchesale, porta d'entrada a la part antiga de la ciutat, i el Ponte Borbònico. Arribem a la Lama Monachile, petita platja encaixada entre roques Continuem fins  a l’espai on hi ha l’estàtua del cantant Domenico Modugno,  popular per la cancó coneguda popularment per Volare. Baixem l’Scalinata Volare fins a les roques i  gaudim de les vistes sobre el mar i Polignano.




 Lama Monachile
Estàtua de Domenico Modugno


Reculem, passant per l’Església del Purgatori, fins a arribar a l'Arco Marchesale i comencem el recorregut pel centre del poble. Anem a la Plaça de Vittorio Emanuele II, amb el Palau del Rellotge d'origen medieval, i entrem a la Parrocchia Santa Maria Assunta. Seguim gaudint de les espectaculars imatges de la Lama Monachile des de la terrassa Santo Stefano. 


Arco Marchesale
Carrer


Carrer


Vista del mar i Polignano



Monopoli

Tot just arribar ens banyem a una petita platja que hi ha al centre, molt a prop del castell de Carles V. Després, tot passejant veiem l’església barroca dei Purgatori. A l’arribar a la Catedral no hi podem entrar perquè feien missa. Seguim fins al castell, d’exterior espectacular, però no hi entrem. Arribem al porto Vecchio, amb edificis d’estil venecià, gòtic i bizantí, el castell i les muralles. Arribem a l’animada plaça Garibaldi i ens hi quedem a dinar. Tornem a la Catedral per carrers petits passant per diferents esglésies que trobem tancades: santa Maria Amalfitana, Madonna del Soccorso, Sant Domenico i Salvatore. Visitem la Catedral di Maria Santissima della Madia, gran i amb decoració molt treballada de marbres de diferents colors.


Carrer

Porto Vecchio








Castell de Carles V

 Catedral


Alberobello

Al final de la tarda sortim per fer una passejada pels trulli, tant d’un costat com de l’altre, repetint els llocs que ens han agradat més els dos dies anteriors. Primer anem a Rione Aia Piccola i visitem el Museo Casa Pezzolla per veure com vivien les famílies i els estris que feien servir el dia a dia en el passat. Després anem a Rione Monti i pugem fins a l’Església de Sant Antoni. Els colors del capvespre són molt bonics i ho veiem il·luminat. Després de sopar passegem fins a la Basilica Santi Medici Cosma e Damiano per veure l’animat ambient i tornem a l’hotel.


Museu Casa Pezzolla

Església de Sant Antoni


Carrer il·luminat

Basilica Santi Medici Cosma e Damiano


6. Alberobello – Matera  (75 Kms)

Matera

Sortim a les 9 cap a Matera, ciutat de la veïna regió de Basilicata, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l'any 1993.

Vista panoràmica de Matera

Els Sassi són nuclis urbans formats per grutes, tant naturals com excavades per l'home, a la roca calcària. Conformen barris construïts sobre la roca formant carrers laberíntics. És un lloc que val la pena gaudir amb calma, perdent-se pels seus carrers, admirant les impressionants vistes que ofereixen els seus miradors i visitant els seus museus i esglésies. 

El centre històric de Matera està dividit en quatre parts o rioni:

Sasso Caveoso: l'àrea més antiga de la ciutat, on hi ha nombroses sassi i esglésies rupestres.

Sasso Barisano: a l'altra banda de la ciutat, també amb molts sassi.

Civita: turó que s'enlaira entre els dos barris i els separa, coronat per la Catedral.

Piano: desenvolupada durant els segles XVII i XVIII al voltant de la Piazza Vittorio Veneto i amb força palaus i esglésies d'estil barroc.


Cap a les 11h comencem la vista de part del Piano, la  Civita i el Sasso Caveoso. Comencem per la Piazza Vittorio Veneto, al Piano, la plaça principal de la ciutat. S'hi ubiquen la Fontana Ferdinandea, la Chiesa di San Domenico, el rellotge i el Polambaro, que és una enorme cisterna de 18 metres d'alçada construïda al segle XIX per emmagatzemar l'aigua de la ciutat. Anem al proper Belvedere Luigi Guerricchio, amb vistes impressionats sobre el Sasso Barisano, primer contacte amb els sassi i el laberint d'escalinates costerudes i carrerons sinuosos que es converteixen en els sostres de les cases dels nivells inferiors. Des del Belvedere es té una bonica vista de la façana del Duomo, al fons. Continuem per Via Duomo on trobem uns esglaons sota un arc, els Gradoni di Sant’Antonio, que porten fins a la Via Tre Corone i el Belvedere Rafaele Giusa Longo. Arribem a la Plaça del Duomo, amb un altre Mirador i la Cattedrale di Maria Santissima della Bruna e Sant'Eustachio, principal lloc de culte de la ciutat, amb l’exterior una mica auster del que destaca la seva rosassa central, però amb un interior ricament decorat. Continuem per Via Muro, les estàtues de la Font de l'Amor, la Via San Giacomo i la Piazza di San Pietro Caveoso amb l’Església de S. Pietro Caveoso, construïda l'any 1218 just sobre el precipici del barranc. 


Vista des del Belvedere Luigi Guerricchio
Església de Sant Pietro Caveoso

Pugem al turó on hi ha el Mirador Madonna d’Idris e San Giovanni in Monterrone, on de nou podem contemplar unes vistes espectaculars. L'església de Santa Maria d'Idris és una de les més importants de Matera. Entrem a la Casa Grotta di vico Solitario per veure un sassi per dins. Ens han posat un vídeo explicatiu i hem vist una mica com es vivia a dins d’una gruta. Seguim per la Via Bruno Buozzi fins al Mirador que hi ha sobre la Necròpolis de Santa Llúcia alle Malve, on veiem els nínxols excavats a la roca pertanyents a un antic cementiri llombard. Continuem per la Piazzetta Pascoli, preciosa plaça on hi ha un mirador amb una bonica vista panoràmica de la ciutat. Dinem per la Via Corso i després passem per l'Església del Purgatori, a la façana del qual trobem elements relacionats amb la mort, com calaveres i ossos, i la Piazza de l’Església de Sant Francesc d'Asis, amb una bonica façana barroca. Anem a l’hotel a descansar una estona.


Madonna d’Idris

Església de Sant Francesc d'Asis


A dos quarts de cinc comencem el recorregut pel Piano, el Sasso Barisano i la  Civita. Parem a l’Església di S. Giovanni Battista, típica església medieval construïda inicialment en estil romànic, però al qual se li han afegit elements d'altres estils, com l'àrab als portals. Arribem al Mirador que hi ha darrere de l'església de Sant Pietro Barisano i després al Convent de Sant’Agostino, enorme complex del segle XVI, amb esplèndides vistes panoràmiques. Per acabar el recorregut, pugem per escales i carrerons fins al Mirador de la Catedral per veure la posta de sol.

Església di S. Giovanni Battista
Convent de Sant’Agostino


Vista panoràmica
Carrers


Després de sopar anem als Mirador de la Piazzetta Pascoli i al de la Catedral. Les vistes de Matera il·luminada i amb lluna plena són una meravella. 

Vista des del Mirador de la Piazzetta Pascoli 
Vista des del Mirador de la Piazzetta Pascoli


7.  Matera – Castel del Monte - Trani – Bari  (165 Kms)


Esmorzem i anem a donar un vol per acomiadar-nos de Matera.

Castel del Monte

Espectacular castell edificat el segle XIII per ordre de l'emperador Frederic II. Situat en un entorn molt ben cuidat, és exemple de l'arquitectura militar medieval. La seva perfecció geomètrica és una mostra de la fusió de les formes arquitectòniques de l'antiguitat grecoromana, l'orient musulmà i el gòtic cistercenc del nord d'Europa. No hi entrem, però hi donem la volta completa tot admirant l’estructura octogonal de la part central i també la de les vuit torres que hi ha a cada una de les cantonades. 


Castel del Monte
Castel del Monte

Trani

Coneguda com la Perla de l'Adriàtic. Comencem el recorregut pell Castel Svevo del segle XII. Continuem fins a la Catedral di San Nicola Pellegrino, d’estil romànic, construïda al costat del mar Adriàtic. El color de la pedra, junt amb els del cel i del mar, la fan espectacular. Entrem per la cripta i pugem a la basílica que, tot i que està en obres, ens ha agradat molt. Ha estat un fort contrast després de tant barroc com hem vist fins ara. Anem cap a  la porta Antica, entrada al barri jueu. Passegem per un laberint de carrers i carrerons amb cases de portes i finestres de decoració molt treballada i balcons plens de roba estesa. Com a tots els pobles hi ha moltes esglésies, però les de Trani són més antigues, d’estil romànic, que les que hem vist fins ara. Tornem a la badia i  dinem. 





Castel Svevo
Catedral di San Nicola Pellegrino


Porta Antica
Catedral

Finalment anem fins a l'Església di Sant Antonio Bate i després al Fortino di Sant’Antonio passant per dins del  bonic parc de la Villa Comunale. Des del mirador del Fortino, les vistes sobre el mar i la ciutat són impressionats.



Fortino di Sant’Antonio
Panoràmica de Trani


Bari

Comencem el recorregut de Bari, capital de la Puglia, a dos quarts de sis de la tarda. Caminem cap el centre històric tot travessant parcs, carrers amples i la gran Via Sparano, peatonal amb edificis impressionants i moltes botigues. Entrem al centre històric i seguim per carrers estrets amb roba estesa als balcons i molta animació al carrer. A la Via Arco Basso, coneguda com el carrer de les Orecchiette hi ha taules on podem observar com unes senyores preparen pasta fresca típica de Puglia que té forma semblant a unes petites orelles. Fan molt de goig i ens animem a comprar-ne d’acabades de fer. Observem des de l’exterior la fortalesa de Bari o Castello Svevo,  del segle XII-XIII, molt gran i amb una bonica pedra de color groguenc. Passegem fins a la placeta que hi ha davant la Catedral. Està plena de gent i de bars: quin ambient!



Edifici de la Via Sparano


Carrer de les Orecchiette




Castello Svevo

Placeta


Entrem a la majestuosa Catedral de Sant Sabino. Sortint per una porta lateral arribem a la plaça del bisbat. Seguim perdent-nos per carrers cada cop més il·luminats perquè es va fent fosc. Passem pel carrer Carmine amb l’arc Carmine. Arribem a la bonica Basílica de Sant Nicola, construïda el segle XII. És una Basílica normanda molt diferent de totes les esglésies i basíliques que hem vist fins ara. Passem per l’animada Piazza Mercantile, amb la columna de la justícia, i la Piazza del Ferrarese. Sopem i de tornada a l’hotel ens parem a veure imatges de colors que projecten a la façana del teatre Petruzzelli.






Catedral de Sant Sabino
Basílica de Sant Nicola






 Piazza del Ferrarese
Projecció a la façana del teatre Petruzzelli


8. Bari – Barcelona

Esmorzem aviat i sortim a passejar per acabar de veure el que ens falta i repetir el que ens ha agradat més de Bari.

Caminem cap el Corso Cavour. Ppassem davant del Teatre Petruzzelli. Arribem al Lungomare, el passeig marítim de Bari, al costat del mar Adriàtic, d’uns 9 quilòmetres de llargada. Passem davant del teatre Margherita i arribem a la Muralla medieval on hi ha el Fortíno de Sant Antoni, reconstruït el 1500. Pugem a la muralla, recorrem la Via Venezia  i gaudim de boniques vistes del port vell i de la Basílica de Sant Nicola des del belvedere del Fortino. De tornada cap a l’hotel tornem a passar per la Basílica de Sant Nicola i els carrerons de Bari Vecchia.



Lungomare
Teatre Margherita


Via Venezia



Fortíno de Sant Antoni



Anem en tren a l'aeroport de Bari. Sortida del vol a les 14:35 i arribada a Barcelona 16:50.