Uzbekistan

 


1. Barcelona – Samarcanda  (4 nits)

Vols Barcelona – Istanbul i Istanbul - Samarcanda. Sortida de Barcelona a les 13:25 h 

2.  Samarcanda

Arribada  04:10 h de la matinada

Trasllat de l'aeroport a l'hotel de Samarcanda. 

Els monuments de Samarcanda meravellen per la bellesa i harmonia de les formes i la riquesa de les decoracions. El centre històric va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2001.

Després de descansar unes hores i esmorzar comencem el nostre recorregut per Samarcanda. En cinc minuts anem a peu des del  nostre hotel a la Plaça del Registan, situada al cor de la part antiga de la ciutat. Des d'una plataforma enlairada admirem les seves tres madrasses, les façanes de les quals estan orientats cap al centre de la plaça. A l'esquerra Ulug Beg, a la part frontal Tilla Kari i a la dreta Sher Dor. Actualment les madrasses  ja no compleix la funció d'escola i al voltant del seu pati central, on abans hi havia les habitacions on els estudiants estudiaven o  dormien, ara hi ha botigues d'artesania i de records.

Entrem a la Plaça, de pagament, i hi estem unes dues hores i mitja visitant i gaudint del complex arquitectònic. 

Madrassa Ulugh Beg. Va ser la primera de les tres madrasses que es va construir. La façana està decorada amb formes geomètriques i hi ha dos alts minarets als seus laterals. El pati interior està envoltat per una galeria de dos pisos amb una bonica decoració geomètrica. A la part posterior de la madrassa hi ha una Mesquita.

Madrassa Tilla-Kari. A l'interior hi ha un pati amb arbres i bancs i una mesquita bellament decorada amb profusió de motius geomètrics daurats i blaus. 

Madrassa Sherdor. La façana està decorada amb uns animals que són una barreja de tigres i lleons, uns cérvols i uns sols en forma de cara de persones de l'ètnia mongol. Aquestes representacions incompleixen la prohibició islàmica de representar animals o persones.  A l'interior només hi ha un pati amb botigues de records.


Plaça del Registan
Madrassa Ulugh Beg


















Pati interior de la Madrassa Ulugh Beg
Madrassa Tilla-Kari



Mesquita de la Madrassa Tilla-Kari
Madrassa Sherdor


A continuació, seguint un passeig que travessa un parc molt frondós i ben cuidat, anem al Mausoleu de Gur-e-Amir. Tot el recinte és d'una gran bellesa. L'exterior està coronat per una majestuosa cúpula nervada amb mosaics color turquesa. La sala del mausoleu, d'una gran espectacularitat, està decorada amb mosaics amb formes geomètriques de colors daurat i blau. 


Mausoleu de Gur-e-Amir
Mausoleu de Gur-e-Amir


Mausoleu de Gur-e-Amir
Mausoleu de Gur-e-Amir


Finalment anem a fer un vol per una avinguda propera on hi ha l'animada zona universitària,
amb molt de jovent.

Després d'haver estat quasi cinc hores caminant, tornem a l'hotel per descansar una mica. 

A mitja tarda anem, per un bonic passeig de vianants envoltat d'arbres, a la Mesquita Bibi-Khanum que visitarem demà. De fora és molt gran i bonica. Ens quedem a sopar al proper Bibikhanum Teahouse: mantis de verdures, shashliks (pinxos de carn) i cervesa. 

Per acabar el dia anem al Registan a veure, des de les grades que hi ha davant de la plaça, l'espectacle de llum i so que han fet a les 9 del vespre. És vistós i colorista però hi ha moments que es fa una mica llarg i repetitiu. Quan s'ha acabat tornem a l'hotel a dormir.



Espectacle de llum i so del Registan
Espectacle de llum i so del Registan

3.  Samarcanda 

Havent esmorzat caminem fins la Plaça del Registan i, trencant cap a la dreta per l'avinguda de vianants Taixkent, anem fins a la Mesquita Hazrat-Hizr. La mesquita està construïda sobre un turó i té dos pisos. Des del pis superior hi ha unes molt bones vistes de Samarcanda i en particular de la Mesquita Bibli Khanun que impressiona per les seves grandioses dimensions. 


Parc del costat de la Plaça del Registan

Mesquita Hazrat-Hizr


Seguim caminant fins a la Necròpolis Shah-i-Zinda. És una avinguda amb bonics mausoleus, construïts els segles XI i XV, situats a banda i banda  i decorats amb rajoles i mosaics de diferents tons de blau.


Necròpolis Shah-i-Zinda
Necròpolis Shah-i-Zinda


De tornada cap el centre parem al Bazar Siyob. És molt gran i està ple de gent del país comprant fruits secs, espècies, fruita, verdura, boletes de formatge sec, el pa tradicional de la zona i moltes coses més. 

Després, per descansar una mica, prenem un té verd i una pasta de pistatxo al Bibi Khanum Teahouse. 


Bazar Siyob
Bibi Khanum Teahouse


A continuació entrem a la Mesquita Bibli Khanun, d'alçada espectacular i grans dimensions.  Del conjunt original només se'n conserven cinc edificis que envolten un pati: el portal, una gran mesquita al fons, dues petites mesquites laterals i un minaret. Al centre del pati hi ha un enorme púlpit de marbre amb el Sant Coràn. A la façana de la mesquita gran hi ha uns bonics ornaments geomètrics, vegetals i cal·ligràfics. Va ser gairebé completament destruïda per un terratrèmol el 1896, i durant el període soviètic es va començar la seva restauració. Encara queden, però, parts per restaurar i hi ha força esquerdes i llocs on no es pot entrar pel seu mal estat.


Mesquita Bibli Khanun
Mesquita Bibli Khanun


Ja força cansats, anem a descansar al’hotel.

Cap el tard anem altra vegada a la part de la zona universitària i sopem, força, bé i barat, al restaurant Magistr. Al sortir passem altra vegada pel Mausoleu Gur-e-Amir, que vist una mica de lluny amb la llum del sol ponent i la lluna plena és molt bonic. 

Anem a l'hotel a descansar i després, per acabar el dia, anem altra vegada a veure l'espectacle de llum i so de les 9 de la Plaça del Registan, que aquesta vegada dura tres quarts d'hora. Com ahir ens sembla espectacular, hi ha moments molt intensos i fantàstics, però és una mica massa repetitiu. 


4.  Samarcanda

Després d'esmorzar anem cap al museu Afrasiab. Passem pel costat del Registan i per davant de la Mesquita Bibi Khanum, el Bazar Siyob i la Mesquita Hazrat-Hizr. Des de la Mesquita seguim per una avinguda molt nova i plena d'arbres que està al costat del cementiri. El museu és de construcció moderna i la seva joia són uns frescos del segles VII i VIII, d'abans de l'islam, recuperats d'unes excavacions properes. També hi ha exposada una col·lecció de petites monedes amb ornamentació molt treballada.



Museu Afrasiab
Frescos al museu Afrasiab

Tornem caminat per l'avinguda que porta a la Mesquita Hazrat-Hizr i parem un moment a visitar el cementiri jueu que hi ha a mig camí, molt ben cuidat i interessant. Tornem a passejar pel Bazar Siyob i a gaudir de l'exterior de la Mesquita Bibi Khanum.

Entrem altra vegada al complex del Registan, pagant per segon cop. Tornem a entrar a les tres Madrasses, no ens en cansem de mirar i mirar. Fem un té i mengem panses i un pastisset de sucre  a un bar que hi ha al segon pis de la Madrassa Ulug Beg des del que es veu l'animat pati interior.

A la tarda, després de descansar a l'hotel, anem passejant fins l'estàtua del primer ministre que va tenir Uzbekistan quan es va independitzar de Rússia. Seguim passejant i tornem a sopar al Bibi Kabnut Teahouse, on hem menjat mantis, pinxo i postres de pistatxo, molt bo i barat en comparació amb el que ens hauria costat al nostre país. 

Tornen a veure l'espectacle de llum i so de la Plaça del Registan i ens acomiadem de la nit de Samarcanda.

5.  Samarcanda - Bukhara (3 nits)

Després d’esmorzar anem a acomiadar-nos de la Plaça del Registan. A continuació anem en taxi a a l’estació de tren, que està força allunyada del centre històric. El tren és molt puntual i còmode. El viatge, sortida de Samarcanda 11:15 i arribada a Bukhara a les 12:48,  travessa un paisatge rural i força desèrtic.

Trasllat de l’estació de tren de Bukhara a l’hotel, que està a dos minuts del centre històric. 
Bukhara és una ciutat medieval el teixit urbà del qual ha romàs pràcticament intacte. És Patrimoni de la Humanitat des del 1993. 

Havent deixat les maletes a l’hotel sortim a passejar. La plaça Lyabi Khauz, construïda el 1620, és el cor de la ciutat. Té un petit estany de forma rectangular, un parc i, a tres dels quatre costats de l’estany, edificis històrics: la madrasa Nadir Divan-Begi, la madrassa Kukeldash i Khanaka.  Al parc també hi ha l’estàtua de Nasreddin Khodja, personatge d’una fàbula contra l’emir del moment que era molt garrepa. La plaça és un centre de trobada social i d'esbarjo i a la caiguda del sol s'omple de gent, tant locals com turistes, que sopen a alguns dels restaurants que hi ha a l'aire lliure vorejant l’estany.


Plaça Lyabi Khauz
Estàtua de Nasreddin Khodja

Seguim passejant pel conjunt de quatre bazars comercials. Toki Sarrofon, a l'antiguitat una de les cases de canvi més grans d'Àsia Central, en el que actualment només s’hi poden comprar catifes, mocadors i altres records. Telpak Furushon, complex de forma hexagonal en el que sota la seva cúpula esfèrica es concentren les botigues que venen ganivets, joies, instruments musicals i sobretot llibres. Tim Abdullakhan, local interior en un carrer, on es venen catifes i teles. Toki-Zargaron, la cúpula comercial més gran de la ciutat que va arribar a albergar trenta sis tallers de joieria, on s’hi podem comprar joies, mocadors, accessoris per a la llar i campanes entre d’altres.


Bazar Telpak Furushon

Bazar Toki-Zargaron



A continuació anem al conjunt monumental Poi Kalon on hi ha: el minaret Kalon, la mesquita Kalon i la madrassa Mir Arab. El minaret va ser construït el 1127 amb maó cuit, té 47 metres d'alçada. Deixem per demà la visita a la mesquita i la madrassa.




Minaret i mesquita Kalon
Minaret Kalon

Sopem al proper Chinor Cafè, uns pinxos de xai i unes patates fregides. Tot molt bo i barat.

Després de sopar tornem al minaret per veure’l il·luminat, és molt espectacular. En canvi les duess Madrasses no estan il·luminades. 

Finalment, com que estem força cansats, tornem a l’hotel passant per la plaça Lab-i Hauz. A la plaça hi ha un gran ambient: gent passejant, mengant gelats, asseguda als bars prenen alguna beguda o als restaurants sopant.

6.  Bukhara

Avui visitarem els edificis històrics del cas antic. Com a Samarcada, a la majoria a dins hi ha botigues de records.

Començem pels tres edificis que hi ha a l’entorn de la plaça Lab-i Hauz. 

Madrassa Nadir Divan-Begi. És un edifici de dues plantes que l’any 1.993 va ser inclòs a la llista del Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. El portal de la madrassa està decorat amb mosaics que representen a dos ocells que es dirigeixen al sol portant daines a les seves urpes. Actualment acull l'associació d'artesans, que treballen recuperant l'artesania autòctona del país. 

Madrassa Kukeldash, la més gran de Bukhara. Té dues plantes i el portal de mosaic de l'entrada està decorat amb profunds nusos arquejats, flanquejat a les cantonades per elegants columnes d'ònix verd translúcid. 

Khanaka. Edifici rectangular amb una cúpula construït el segle XVII per allotjar dervixos sufís. El portal de l’entrada està decorat amb motius geomètrics i florals. Té un bonic mihrab adornat amb intrincades voltes d'estalactites pintades de diversos colors. Actualment acull un museu de ceràmica.

Deixem la Plaça Lyabi Khauz i anem a la Mesquita Magoki Attari, on ens aturem per admirar el seu portal sud. És una obra mestra construïda amb guix i terracota conformada per catorze panells amb motius geomètrics diferents.


Madrassa Nadir Divan-Begi

Madrassa Kukeldash



Khanaka
Mesquita Magoki Attari

A continuació, ja per la zona dels bazars, anem a veure les madrasses Ulugh Beg i Abdulaziz Khan.
 
Madrassa Ulugh Beg. Ès un edifici rectangular de dos pisos i amb un pati interior. El portal principal està decorat amb un colorit conjunt de rajoles. 

Madrassa Abdulaziz Khan. Situada davant de la madrassa Ulugh Beg, va ser construïda el 1652. El portal impressiona per la seva alçada i la riquesa de la decoració policromada.

Madrassa Ulugh Beg
Madrassa Abdulaziz Khan



Després caminem fins al complex Poi Kalon.

Mir-i-Arab. Encara funciona com a escola alcorànica. La façana, les torres de les cantonades i els alts portals interiors són majestuosos. La decoració de la part interior de les cúpules és molt bonica. 

Mesquita Kalon. La més gran de Bukhara. El portal principal, molt bonic, està adornat amb mosaics i alguns versets de l'Alcorà. A l’interior hi ha un extens pati amb un minaret rodó.

Madrassa Mir-i-Arab
Interior de la Mesquita Kalon


Sortint del complex Poi Kalon anem cap la Ciutadella l'Ark, antiga fortalesa de l’Emir de Bukhara. Destaca la seva impressionat i extensa muralla. No hi entrem perquè hem llegit que és molt més bonica de fora que de dins.

A continuació anem a la Mesquita Bolo Hauz, que té un petit estany al davant. L’entrada és plena de columnes de fusta i té un sostre esplèndidament decorat amb acolorides formes geomètriques. Al costat de la mesquita hi ha un minaret.


Ciutadella l'Ark
Mesquita Bolo Hauz


De retorn a l’hotel comprem una pasta típica i garapinyades i prenem un té verd a un bar de la a la plaça Labi-i-Hauz asseguts al costat de les estàtues d’uns dromedaris. 

A la tarda anem a fer un vol al barri jueu, que queda al costat de la plaça Labi-i-Hauz. La sinagoga era tancada amb un cadenat. Entrem a l’hotel/museu que hi ha al costat i que trobem força interessant. 

Tornem a la plaça Labi-i-Herz i sopem a la terrassa del restaurant que hi ha al costat del l’estany: quatre mantis, dos pinxos de verdures i dos pinxos de pollastre. Tot molt bo i l’ambient fantàstic, amb música en directe i tot.

Per acabar la jornada tornem al complex Poi Kalon i seiem una bona estona a un banc per gaudir de la vista i de l’ambient. De negra nit tornem a l’hotel.


7.  Bukhara

Sortim de l’hotel i fem una caminada de vint minuts per anar al complex arquitectònic Kosh Madrasah, format per les madrasses Modari-khan i Abdullah-khan aixecades una en front de l’altra. La façana central de la madrassa Abdullah Khan, la més impressionant de les dues, té un portal alt àmpliament decorat amb rajoles de majòlica (ceràmica vidriada amb reflexos metàl·lics) de molts colors.

Continuem per un bonic parc fins al Mausoleu Samani. Construcció anterior al segle X, de forma cúbica amb una cúpula semiesfèrica.  Tota la decoració és de maons amb jocs de figures geomètriques espectaculars. Després seguim cap al Mausoleu Chasmay Ayub, edifici també interessant que està coronat amb cúpules de diferents formes.


Madrassa Abdullah Khan
Mausoleu Samani

De tornada cap a l’hotel  passem per un mercat. És molt gran i hi venen de tot, però no és per turistes sinó per la gent del país. Tornem a passar per l’Ark i parem a la plaça Labi-i-Hauz on prenem una pasta i te verd. 

A la tarda anem caminant fins el Chor Minor. Edifici amb quatre minarets que era la porta d’entrada d’una Madrassa. Els minarets estan molt treballats i són molt bonics. 

De tornada al centre anem altra vegada a la Sinagoga per veure si està oberta, però no ho està! Passegem una estona per la sempre animada plaça Labi-i-Hauz i anem a l’espectacle de dansa i música tradicional per turistes que fan cada dia a mitja tarda a la Madrassa Nadir Devon Begui. L’espectacle de música i dansa ha estat bé i el passi de models, que intercalen amb l’espectacle, és acceptable. Ens han portat un té i petites peçes dolces per picar.  


Chor Minor
Espectacle de dansa i música tradicional
 a la Madrassa Nadir Devon Begui

Sortint anem a sopar al proper restaurant Chalet. Tot molt bo, però una mica més car que a la resta de restaurants en els que hem menjat.

Finalment anen cap a la plaça Poi Kalon i, per sorpresa nostra, la Mesquita i la Madrassa estan il·luminades. De nit, quan tot el complex està il·luminat és molt bonic.


Minaret i mesquita Kalon
Madrassa Mir-i-Arab


Bukhara ens ha agradat molt: és bonica i autèntica!


8.  Bukhara - Khiva (3 nits)

A les 9h, després d’esmorzar, ens venen a buscar per anar cap a Khiva amb cotxe, són 450 km de recorregut. La primera hora i mitja anem per una carretera plena de bonys i forats que estan arreglant. A continuació agafem una espècie d’autopista per on circulem molt millor. Després de tres hores de viatge ens parem a una espècie d’àrea de servei a descansar una estoneta. Quan queda una hora de viatge passem mitja hora aturats en un encreuament de la carretera i unes vies del tren. Cotxes i trens fan servir el mateix pont, molt estret, i per això no poden passar alhora. Al final arribem a l’hotel cap a les 16h, el viatge ha durat unes set hores. 

La ciutat de Khiva té dues parts diferenciades. La fortalesa Ichan Kala, antiga ciutadella, envoltada d'una gran muralla de maons i tova que arriba fins a sis metres d'alçada en alguns trams i Dichan Kala fora de les muralles. Des del 1990 Ichan Kala forma part del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco per constituir un important exemple ben conservat de l'arquitectura musulmana a Àsia Central. 

Hi ha quatre portes d'entrada a Ichan Kala, una a cada punt cardenal de la muralla. La principal és l'Ata Darvoza (porta de l'Oest), i les altres tres són Tosh Darvoza (Sud), Polvon Darvoza (Est) i Bogʻcha Darvoza (Nord). Totes són monumentals i val la pena visitar-les tant des de dins com des de fora de la muralla.

Descansem una estona a l’hotel,  situat dins d’Ichan Kala, i després sortim a passejar per l’antiga ciutadella. És un museu a l’aire lliure amb minarets,  madrasses, mesquites i mausoleus. Una mica cansats de la caminada, parem a sopar: un plov (arròs amb carn) i un té a Teahouse Farrukhse. Havent sopat seguim passejant, la posta de sol fa que els edificis es vegin de colors molt bonics. Esperem a que es faci fosc per veure la ciutat il·luminada. Quan es fa negra nit tornem a l’hotel.




Carrer de Khiva
Minaret Kalta Minor



Complex Islam Khodzha

Vista del minaret adjacent a la Mesquita Juma,
de la cúpula del Mausoleu Pahlavan Mahmuds
i del minaret Islam Khodzha




9.  Khiva

Després d'esmorzar anem a la porta Ata Darvoza a comprar el tiquet, vàlid durant quaranta vuit hores, per poder entrar a les madrasses, mesquites, mausoleus i museus d'Ichan Kala. Des de l’exterior la porta és molt bonica i es veu molt bé la muralla. 

Tornem a entrar a Ichan Kala i comencem el nostre recorregut pel minaret Kalta Minor. Va ser construït al segle XIX, està decorat amb colors blaus i verds i fa 14 metres de diàmetre i només 26 metres d’alçada. Al costat hi ha la Madrassa Muhammad Amin Khan, és de dos pisos i té cinc cúpules i torres laterals amb obertures a la part superior. La façana principal està decorada amb majòlica i maó vidriat de colors blau i verd. 

Anem al mausoleo del jeque Seyid Allauddin, la més antiga de les construccions arquitectòniques que queden a Khiva, data de principis del segle XIV. A continuació visitem el Mausoleu Pahlavan Mahmuds, majestuosa construcció amb una gran cúpula coberta amb rajoles blaves esmaltades amb una brillant coberta daurada. L’interior del mausoleu té una ornamentació de gran bellesa. Hi ha un assistent de l'imam recitant en veu alta l'Alcorà. 

Arribem al complex Islam Khodzha. El conformen una petita madrassa i el minaret més alt de Khiva, fa 56,6 metres d'alt i la base fa 9,5 metres de diàmetre, amb insercions de majòlica brillant de colors blau, blau cel, blanc i turquesa en forma de bandes horitzontals. El conjunt és molt bonic, sobretot quan de nit està il·luminat.



Porta Ata Darvoza
Mausoleu Pahlavan Mahmud

A mig matí prenem un refresc a Teahouse Farrukhse, és un lloc tranquil, s’hi està molt bé, i la gent és molt amable.

Seguim fins a la propera Mesquita Juma. És una sala enorme de sostre pla, amb 212 columnes de fusta tallada que varien en grandària i forma i amb una decoració molt treballada. Hi ha petites obertures al sostre que permeten que penetri la llum i es ventili la sala. Al costat de la mesquita hi ha un minaret de 52 metres d'alçada.

Anem fins a la Madrassa Allakuli Khan. Té una bonica decoració en la que predominen els colors negre, blanc i blau.


Mesquita Juma
Madrassa Allakuli Khan



A continuació anem al Palau Tash Khauli. Consta de tres parts principals: l'harem, el local per a les recepcions i festes del Khan i els locals administratius oficials. Destaquen el pati rectangular de l’harem amb les habitacions annexes i el pati quadrat de les recepcions amb una iurta instal·lada al mig. Les parets estan decorades amb majòlica blava i blanca i els sostres de fusta estan pintats de colors marró i vermell. Totes les dependències del palau estan connectades entre si per un laberint de passadissos poc il·luminats. 


Palau Tash Khauli
Palau Tash Khauli


Durant el passeig, amb el tiquet que hem comprat, també entrem a veure diversos petits museus, interessants per conèixer una mica la història de Khiva.

Al migdia prenem un té i una pasta dolça a un bar que hi ha davant del minaret Kalta Minor i després anem a l’hotel a descansar. 

A la tarda,  sense sortir d’Ichan Kala, anem a la porta nord i continuem pel costat de la muralla cap a la porta oest per  veure Kunya Ark. Consta d´un pati obert, una sala amb un tron i sales laterals. Les pareds del pati estan coberts per maiòliques, amb diversos dissenys geomètrics. Passats els patis hi ha unes estretes escales al fons que porten fins el fortí que corona el Kunya-Ark, des d'on es pot veure la posta de sol, avui estava ennuvolat, i gaudir de les vistes minarets i cúpules d’Ichan Kala. 

Sortint anem a sopar al Terrassa Cafe, des d'on hi ha molt bones vistes sobre la part propera d'Ichan Kala. Mengem uns pinxos de xai i vedella i uns lagmans molt bons acompanyats amb una llimonada amb Gínger Ale, una mica picant però molt bona. 



Kunya-Ark
Vista des del Terrassa Cafe


Després passegem pel centre per veure la il·luminació i, com que les forces se'ns acaben, tornem a l'hotel a descansar.




Madrassa Allakuli Khan
Minaret Islam Khodzha



Minaret Kalta Minor i 
Madrassa Muhammad Amin Khan
Porta Ata Darvoza



10.  Khiva

Després d'esmorzar sortim per la porta nord i passegem una estoneta pel costat de la muralla. Tornem a entrar a Ichan Kala i anem a veure la Madrassa Muhammad Rahim Khan. L'edifici té forma rectangular amb torres a les cantonades. Consta de dos patis, cel·les,  salas d'estudis, biblioteca, mesquites d'hivern i estiu. A la decoració predominen els colors blau i blanc.

Anem a la porta sud, que no havíem vist. Des d’allà, mirant frontalment, es veu una altra muralla  i una altra porta. Tornem al Mausoleu Pahlavan Mahmuds, que ahir ens va agradar molt. Després repetim la visita de la Mesquita Juma. Sortint anem a prendre un refresc a Teahouse Farrukhse, teníem molta set. 

Durant la passejada anem entrant a diversos petits museus. La gran majoria del que s'exposa són fotos o dibuixos de figures masculines, les dones no comencen a veure's fins al segle XX i en franca minoria.

Anem fins el Allakuli Khan Tim Market, junt a la porta Polvon Darvoza (Est), i a continuació al caravanserai Allakuli Khan, ambdós amb botigues on venen ceràmica, roba, sabates, catifes... . A continuació entrem altra vegada al Palau Tash Khauli. 


Porta Polvon Darvoza


Caravanserai Allakuli Khan





Sortint anem a l'hotel a descansar, avui no tenim gana per menjar i prendre un té. Ja ho farem al vespre. 

A la tarda anem a passejar per última vegada per Ichan Kala. Prenem un té verd al bonic Cafe Zarafshon, al costat del minaret Khodja. Seguim passejant i anem a sopar al Khorezm Art Restaurant, a una terrassa al costat de l’Iwan de la Madrassa Allakuli Khan. Sopem molt bé en un ambient molt agradable.

Després de sopar anem  a Kunya Ark i pujem al fortí que el corona per veure els colors de la posta de sol. Hi ha una capa de núvols i no l’hem pogut veure’ gaire bé. Fem la darrera passejada per tornar a veure la magnífica Ichan Kala il·luminada i anem cap a l’hotel a dormir. 


Vista des del Kunya Ark
Madrassa Muhammad Rahim Khan


11.  Khiva - Barcelona

Ens llevem molt aviat i a les 5:30 l’amo de l’hotel ens porta a l’Aeroport d’Urgench. 
Vols Urgench - Istambul i Istambul - Barcelona. Sortida Urgench 08:20 – Arribada Barcelona 17:45