Jordània

 


1. Barcelona – Amman  (2 nits)
Sortida de Barcelona: 16:35h - Arribada a Amman: 21:55h
Trasllat a l’hotel d’Amman.

2.  Amman – Ajlun - Jerash –Amman
Ens desplacem per carretera, uns 80kms, fins al Castell d'Ajlun que podem veure des de molts quilòmetres de distància. Està situat a 1.023 metres sobre el nivell del mar i permet contemplar una bonica vista. Va ser construït l'any 1184 per repel·lir les amenaces dels croats. El castell  es va ampliar el 1214.
Castell d'Ajlun

Castell d'Ajlun

Seguim ruta fins a Jerash, localitzada a uns 25 Kms. És una magnífica ciutat romana molt ben conservada. Comencem el recorregut a peu, d’entre 2 i 3 hores, per l’Arc d’Adrià. Seguim pel lateral de l’Hipòdrom fins a arribar a la preciosa Plaça Oval (Fòrum Romà). Recorrem el Cardo Màxim, el carrer principal que va des de la porta sud fins la porta nord, vorejat de columnes i per on circulaven les caravanes comercials. Ens parem a la Catedral, al Nimfeu i arribem  al Teatre Nord. Comencem el retorn,  per un camí diferent, i parem per veure el Santuari d´Artemisa, el Teatre Màxim, amb una meravellosa acústica, i finalment el Temple de Zeus. 


Arc d’Adrià
Plaça Oval

Cardo Màxim
Nimfeu


Teatre Nord
Teatre Màxim


Tornada a Amman. Fem una curta visita a la part antiga de la ciutat. Recorrem el mercat, gaudint d’olors i colors, i  arribem fins a la Mesquita del Gran Hussein, de la que només en podem veure l’exterior. Acabem la visita  menjant un pastís tradicional fet amb una base de formatge, una capa superior de cabell d'àngel i festucs i tot banyat en mel, que comprem a una pastisseria fàcil d’identificar per la gent que hi ha fent cua.

Mercat d'Amman
Mesquita del Gran Hussein a Amman




3 Amman - Mont Nebo - Umm al Rasas - Castell de Shobak - Petra (2 nits)
Visitem el Mont Nebo per admirar la vista panoràmica de la Vall del Jordà i del Mar Mort. Aquest va ser el darrer lloc visitat per Moisès i des d'on el profeta va albirar la terra promesa, a la qual mai no va arribar. 



Mont Nebo
Mont Nebo

Després anem a Umm Ar-Rasas, lloc arqueològic que conté ruïnes de les civilitzacions romana, bizantina i musulmana, declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2004. Ens dirigim a un cobert que protegeix les restes de l’Església de Sant Esteve. Dins hi ha mosaics espectaculars amb imatges de les principals ciutats, a la part dreta les jordanes i a l’esquerra les d’Israel, Síria i Iran. També hi veiem símbols d’ocells, plantes i humans. A la part del davant hi veiem mosaics geomètrics, posteriors ja que es varen fer sota l’imperi musulmà.


Umm Ar-Rasas
Umm Ar-Rasas

Sortint ens dirigim cap el castell de Shoback. Abans d’arribar-hi passem pel poble d’Ash Shawbak on hi veiem cases excavades a les roques. Visitem el castell de Shoback, ocupat pels creuats durant un parell d’anys i més tard pels Omeies. Està força enrunat però s’hi distingeixen algunes sures àrabs. La vista sobre el desert i sobre les coves excavades a les roques és espectacular. 

Castell de Shoback
Castell de Shoback


Finalment ens dirigim a Wadi Musa o vall de Moisés, la localitat més propera a Petra, on fem nit.

4. Petra 
Sortim caminant del Centre de Visitants i de seguida trobem la Tomba del Obelisc. Continuem pel congost del Siq, un pas estret d’uns dos quilòmetres de llarg. Mentre gaudim dels molts colors de la pedra podem observar l’enginyeria de l’època per dotar d’aigua els 30.000 habitants de la ciutat: sistemes de filtratge, canonades, preses... . Al final del Siq entreveiem, amb emoció intensa, la gran façana del Tresor, que de fet és una gran i espectacular tomba. Estem una bona estona gaudint de la vista del Tresor. Després seguim pel Carrer de les Façanes i el Teatre que més tard varen reconstruir els romans amb capacitat per 10.000 persones.

El Siq

Arribada al Tresor

El Tresor

El Teatre



Continuem pel Carrer de les Columnes, deixant a la dreta les Tombes Reials que visitarem més tard, i el Gran Temple. Arribem als peus dels 850 graons repartits en més de 2 quilòmetres que condueixen a l’espectacular Monestir. Es triga una mica menys d'una hora a pujar a peu i uns 45’ a baixar. Pel camí hi ha paradetes que venen records a cada racó i hi trobem força burros que pugen gent al damunt, però que de baixada no solen portar a ningú i van molt ràpids. A dalt gaudim de la vista espectacular del Monestir des de l’extensa explanada que hi ha al davant. Baixem i arribem a la zona dels restaurants, on aprofitem per descansar i menjar i beure una miqueta.  De tornada ens parem a  l’Església Bizantina amb interessants mosaics, contemplem les boniques Tombes Reials, fem una darrera  ullada al Tresor i tornem a recórrer el Siq fins al Centrre de Visitants.


Carrer de les Columnes i Tombes Reials

Pujada al Monestir

El Monestir
Tombes reials


En total ha estat una caminada, que ha valgut molt la pena, de 7 hores: 5 d’anada i 2 de tornada.

5. Petra - Petita Petra- Wadi Rum (1 nit)
Sortim cap a la Petita Petra, localitzada a tan sols 15Km al nord de Petra. Fem una parada per gaudir del paisatge i identifiquem la zona de Petra per on vàrem estar caminant ahir. Al cap de poc tornem a parar per veure una gran cisterna excavada a la roca. Arribem a Petita Petra, congost d‘uns dos metres d'amplada amb arquitectura típica Nabatea, com Petra, però molt més petita. Hi ha lleres, espais excavats a les roques, on la gent de les caravanes que feien les rutes comercials podia descansar, i moltes tombes.

Petra vista des del camí cap a la Petita Petra
Petita Petra


Petita Petra
Petita Petra






Ens dirigim al desert de Wadi Rum. En arribar fem una excursió en 4x4 durant gairebé dues hores en la que ens endinsem a les sorres rosades envoltats pels massissos granítics que la natura ha modelat amb formes capritxoses. Fem quatre parades: a la primera pugem a una duna; a la segona admirem unes inscripcions nabatees fetes a les roques que servien d’orientació per les caravanes que creuaven el desert; la tercera ens permet veure una gran esplanada que sembla un mar; la darrera parada la fem a un lloc on hi ha una parada on venen records i on serveixen te per qui en vulgui.  Durant tot el recorregut pel desert hem vist diferents campaments com el que anirem nosaltres. 

Wadi Rum
Wadi Rum


Posta de sol a Wadi Rum
Sortida de sol a Wadi Run

Al final de la tarda pugem a un turó amb un bon pendent i a dalt esperem la posta de sol ben asseguts en unes pedres. La baixada és fàcil i ràpida. Tant a l’anar com al tornar hem vist  una caravana amb una bona pila de turistes dalt de dromedaris que suposem que també han anat a veure la posta de sol. En arribar prop del campament també ens hem trobat molts vehicles amb gent local que semblava que tornaven cap a casa.

Després de sopar intentem veure les estrelles però hi ha força llum al campament, no obstant els més entesos del grup n’identifiquen una bona colla.

6. Wadi Rum – Aqaba-  Mar Mort (2 nits)
Comencem el dia gaudint d’una esplèndida sortida del sol des del campament. Després d’esmorzar ens dirigim a Aqaba. A l’entrada de la població parem per veure el Mar Roig i el seu entorn: Israel a tocar, a la dreta; davant hi ha Egipte, amb molts quilòmetres de platja; l’Aràbia Saudita no la veiem però cau darrera, a l’esquerra. 

Fem una volta d’una parell d’hores en barca pel Mar Roig. Al terra de la barca hi ha un vidre que ens permet veure el fons marí. Veiem un avió i un vaixell enfonsats. Ens banyem, baixant per una escala adossada a la barca. L’aigua té una bona temperatura però està molt moguda i costa avançar. Bussegem una estona tot admirant el fons amb unes ulleres amb les quals els colors del corall, les esponges, els peixets ratllats i els ataronjats es veuen molt millor que a través del vidre de la barca.

Mar Roig a Aqaba
Aqaba des de la barca


Fons del Mar Roig
Fons del Mar Roig

Anem a dinar i en acabar emprenem la ruta cap al Mar Mort. Quasi arribant a l’hotel fem una darrera parada per veure l’estàtua de sal de la dona de Lot. 

7. Mar Mort
A quarts de deu anem a banyar-nos a les salines aigües del Mar Mort. Recollim unes tovalloles tot baixant per un camí que travessa els jardins amb piscines de l’hotel i arribem a una petita platja. La zona de bany està ben delimitada i hi ha gandules i dutxa.. Una persona vigila i, a més, posa fang  i dóna ampolletes d'aiguaGaudim i riem movent-nos amb dificultat, dins de l’aigua les cames van cap amunt totes soles i costa una mica que baixin cap el terra. Ens deixem empastifar de fang. A la tarda tornem a banyar-nos i veiem  la posta de sol. Més tard gaudim de la llum preciosa que queda després de la posta de sol.

Bany al Mar Mort
Enfangats del tot


Posta de sol al Mar Mort
Després de la posta de sol


8. Mar Mort – Barcelona
A primera hora del matí, trasllat a l'Aeroport d’Amman. 
Sortida Amman: 11:55h – Arribada Barcelona: 15:45h.